vineri, 1 iulie 2011

Muzeul satului


Muzeule din satul meu,
Tu eşti ca o comoară
Care ţii cu putere istoria,
Istoria satului meu.

La muzeul domnului Tănasă Alecsandru am aflat istoria României dar în special istoria satului meu natal, Mitocu Dragomirnei, Mitocaş.
La muzeu am văzut săbii de turci şi de români. Era o colecţie de monede şi bancnote din timpuri străvechi. Erau costume naţionale cusute de femeile care tăiau şi coseau la acest costum cu mare grijă. Am văzut poze cu eroii noştri. Într-o cutie de pe masă erau diferite obiecte mici şi mari: medalii, insigne, ceasuri, etc. La muzeu am aflat multe lucruri din istoria satului, chiar faptul că la Mănăstirea Dragomirna s-a turnat filmul "Fraţii Jderi". Am văzut o tăbliţă pe care scriau copiii pe timpuri la şcoală în loc de caiete. La plecare am scris într-un caiet impresii despre muzeu. A fost minunată vizita la acest muzeu.

Caziuc Roxana, clasa a VII-a


Într-o zi, împreună cu doamna dirigintă şi câţiva colegi, am fost să vizităm Muzeul domnului Tănasă Alecsandru. Acolo am văzut lucruri impresionante, precum scuturi şi săbii ale eroilor din ţara noastră. Erau şi multe fotografii ale eroilor precum şi obiecte foarte vechi, de pe vremea dacilor, toporişti şi vârfuri de lance din silex din perioada neoliticului. Domnul Tănasă ne-a vorbit foarte frumos despre istoria românilor şi mai ales despre istoria satului nostru. Îi mulţumim mult şi suntem mândri de dumnealui.

Burac Robert, clasa a VI-a


Ieri am fost împreună cu doamna dirigintă şi colegii mei la fostul primar al comunei Mitocu Dragomirnei, d-l Tănasă Alecsandru deoarece ni s-a spus ca dumnealui are un muzeu acasă. Ne-a aratat costume tradiţionale foarte vechi, unelte pe care le foloseau ţăranii înainte, monede vechi, ceasuri şi foarte multe alte obiecte. Ne-a arătat piatra de hotar care separa România de Bucovina ocupată de Austro-Ungaria. Ne-a vorbit despre istorie şi despre strămoşii comunei, cum au luptat ei pentru libertate şi multe altele. Aş vrea să mai mergem la Muzeul d-lui Tănasă pentru că mi-a plăcut foarte mult.

Sfichi Patricia, clasa a VI-a


Un grup de copii de la şcoala noastră ne-am petrecut foarte frumos dupăamiaza zilei de astăzi. Am mers la d-l Tănasă Alecsandru care are un superb muzeu istoric cu obiecte vechi din Mitocu Dragomirnei cum ar fi: costume naţionale, portretre ale eroilor de demult, bani vechi, maşini de scris, obiecte din primul şi din al doilea război mondial. D-l Tănasă ne-a povestit că înainte, pe aceste locuri era o mare. Ne-a mai spus şi despre eroii noştri despre care a menţionat să nu-i uităm şi să fim mândri de ei.
Am aflat că tricolorul datează de pe vremea dacilor şi că simbolul tricolorului poate fi văzut pe cusăturile populare şi chiar la Mănăstirea Dragomirna în ornamentele exterioare.
Ne-a spus şi alte lucruri interesante, de exemplu faptul că numele şcolii din Mitocaş, "Ion Creangă", nu se referă la scriitorul "Amintirilor din copilărie" ci este numele unuia dintre oamenii de seamă ai acestui sat.
Costumele naţionale erau foarte fin lucrate, cu multe flori cusute, foarte frumoase, unele chiar şi cu mărgele. Mi-a plăcut foarte mult la muzeu şi sunt sigură că voi mai merge şi altădată.

Girigan Iolanda, clasa a VII-a


Fotografiile au fost realizate de Burac Robert şi Franciuc Ciprian, clasa a VI-a C.