joi, 11 februarie 2010

Iarna

Fulgii de zăpadă

Poate de multe ori ne-am întrebat, ce este iarna? Iarna este de fapt unul dintre cele patru anotimpuri ale zonei temperate. Vremea este mai rece în această perioadă, fiind anotimpul cu cele mai mici temperaturi, zilele cele mai scurte, şi nopţile cele mai lungi. Decembrie, ianuarie şi februarie sunt luni de iarnă, anotimp al frigului şi al zăpezii.
Dacă am aflat ce este iarna, cred că ar fi bine să ştim ce este zăpada şi cum se formează ea? Zăpada (numită şi omăt sau nea) este o formă solidă de precipitaţie, care nu este altceva decât apă îngheţată, aflată în stare cristalină. Căderea precipitaţiilor sub formă de zăpadă se numeşte "ninsoare". Fulgii de zăpadă sunt o aglomerare de cristale de gheaţă care au forme geometrice complexe şi mărimi variabile. Când temperatura aerului scade sub 0°C, picăturile de apă care formează norii se transformă în minuscule cristale de gheaţă. Acestea, căzând, se agaţă unele de altele şi formează fulgii de zăpadă. În drumul parcurs spre pământ, fulgii pot să se sfărâme sub efectul vântului, se pot topi sau lipi unii de alţii. Sunt necesare mii de cristale de gheaţă pentru un singur fulg de nea. Dar temperatura şi umiditatea fac să difere forma şi mărimea fulgilor. Cei mai mari fulgi se formează când temperatura este apropiată de punctul de îngheţ al apei (0°C), aerul umed, iar vântul este slab. Fulgii mici se formează la temperaturi mai scăzute, când aerul nu mai este atât de umed ca să permită creşterea lor. Ninsoarea este o cădere de cristale de gheaţă.
Dar ce culoare are zăpada? Zăpada este albă fiindcă reflectă toate culorile luminii.
Dacă temperatura rămâne sub 0°C, zăpada nu se topeşte. La poli şi pe munţii foarte înalţi, la altitudini de peste 2700 m, zăpada nu se topeşte niciodată. Pe muntele Kilimandjaro din Africa, deşi este situat în apropierea ecuatorului, există mereu zăpadă.
Uneori, când nu exista suficientă zăpadă naturală, pe pârtiile de schi, se foloseşte zăpada artificială. Aceasta se produce la temperaturi sub 0°C, prin pulverizarea apei cu ajutorul unui tun de zăpadă care foloseşte aer comprimat.
Cum poate zăpada să ţină de cald? Când zăpada încă nu este tasată, în structura cristalelor de gheaţă care formează fulgii, se găseşte mult aer, până la 95%. Acesta reduce transferul de căldură, astfel că zăpada devine un bun izolator. Prin urmare, dacă comparăm temperatura aerului cu temperatura solului la 40 cm sub zăpadă, putem găsi diferenţe şi de 25°C. Fără această izolare naturală, unele specii de plante n-ar putea supravieţui şi nici o mulţime de animale care îşi petrec iarna sub zăpadă.
Denisia Iacoban, clasa a VIII-a AImagini preluate de pe SnowCrystals.com